FALATOK VÍZPARTI
Nyár, vízpart, napsütés – kell még valami a boldogsághoz? Igen! Pár finom falat a parti büféből. Előtte azonban nem árt végignézni a választékot, és a döntés előtt mérlegelni.
Egész héten keményen dolgozott és edzett, így hétvégén megérdemelten töltheti pihenőidejét a vízparton. A szikrázó napsütésben jólesik ez a néhány óra, mialatt szervezete is serényen dolgozhat egészsége érdekében: szellemileg és fizikailag egyaránt regenerálódik, bőre pedig a barnulás mellett hetekre elegendő mennyiségu csontvédő D-vitamint képez. A strandon viszont előbb-utóbb megéhezik az ember, és a büfék kínálata hamar csábítóvá válik. Ha már egész héten egészségesen étkezik, nem próbálja meg most is?
MIÉRT ÉHEZÜNK MEG A VÍZPARTON? Az irodában egész nap elvan egy szendviccsel, a strandon viszont pár óra után farkaséhes? Ne lepődjön meg, ez teljesen természetes. Nézzük, mi áll a hátterében! Először is, az úszás majdnem minden izmunkat megmozgatja, így hamar elfogy a raktározott energia. Másodszor: az izzadó test nemcsak folyadékot, hanem ásványi sókat is veszít, amelyek szintén táplálékfelvételre ösztönöznek. Végül, de nem utolsósorban a nyugodt környezet és a friss levegő is növeli az étvágyat. E három ok miatt egy vízparton eltöltött napon a szokásos kalóriamennyiség másfélszeresét is gond nélkül magunkba tömhetjük, miközben abban a tévhitben élünk, hogy úsztunk, mozogtunk, egészségesen töltöttük az időt, tehát fogytunk.
EGYÜNK VAGY IGYUNK? A folyadékról semmiképpen se feledkezzen meg! Néhány óra alatt a melegben akár liternyit is izzadhat, és ennek pótlásáról feltétlenül gondoskodnia kell. Ha elfelejti, könnyen szédülés, hányinger, de akár ájulás is lehet a vége, ami nem éppen imponáló a strandon sütkérező hölgyek körében. A legjobb, ha huvös – de nem jeges – ásványvizet kortyolgat, amelyet néhány pohár sörrel is kiegészíthet. Utóbbit azonban ne vigye túlzásba, mert ilyenkor – a fokozott folyadékveszteség miatt – könnyen fejébe szállhat az alkohol. Úszás után, napozás közben nem szabad megfeledkezni az evésről sem, hiszen fél óra lubickolás 300–350 kalóriát is igényel. Hozhat otthonról szendvicseket is, de kézenfekvő valamelyik parti büfében falatozni az ínycsiklandozó finomságokból. Ezek viszont nem a kalóriaszegény konyhájukról híresek, az egész heti edzést azonban kár lenne tönkretenni néhány meggondolatlan perccel. Ezért alaposan körüljártuk a lacikonyhák kínálatát, és minden fogást górcső alá vettünk, vajon létezik-e egészséges választék. Nézzük!
A KÍNÁLAT A strandbüfék választéka praktikus okokból legtöbbször az evőeszközök nélkül fogyasztható ételekre korlátozódik, amivel még egy szál fürdőnadrágban is könnyu megbirkózni. A belvárosból már jól ismert gyros, hamburger, hotdog, pizza négyesfogat azonban kiegészül a helyi specialitásokkal, például lángossal, főtt kukoricával, sült hallal és kolbásszal, valamint palacsintával – no és az elengedhetetlen gyermekkori élménnyel, a vattacukorral. A Men’s Health most mindegyiket részletesen bemutatja, felsorakoztatva a pró és kontra érveket is – egészsége érdekében.
FŐTT KUKORICA Minden felsorolt közül a legnyáribb étel. Eheti sósan vagy vajasan, de nem múlhat el strandolás nélküle! MELLETTE: Rostok, vitaminok, ásványi anyagok, finom íz – soroljuk még az érveket? Bizony, a kukorica ilyen formában is egészséges marad. Jelentős rosttartalma miatt sokáig jóllakottnak fogja érezni magát tőle. ELLENE: Ha alaposan megsózza, máris túllépi vele az egész napra ajánlott nátriummennyiséget (hosszabb távon a sok konyhasó – nátrium – fogyasztása felelőssé tehető a magas vérnyomás kialakulásáért). Kalóriatartalma viszonylag magas, ezért két-három csőnél több nem ajánlott. A LEGJOBB VÁLASZTÁS: Csak forró kukoricát vegyen, és alaposan nézze meg a büfé vagy az árus tisztaságát! Magas szénhidráttartalma miatt a nem megfelelő higiénia következtében a kórokozó baktériumok könnyen megtelepednek rajta.
EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁS 2 ZSÍRPÁRNANÖVELŐ HATÁS 3
Amikor megrendeli, nagyon figyeljen (lásd még: tunkolás zsírban), egy gyros elfogyasztása is főétkezés GYROS A mediterrán tengerpartokról származó étel vitathatatlanul a vízpartok királya. Őshazája Törökország, de készítik az araboknál és Görögországban is. Alapja a pitába tekert roston sült bárányhús sok ropogós zöldséggel és frissítő joghurtos szósszal nyakon öntve.
MELLETTE: Az eleve sovány bárányhús szinte alig tartalmaz zsírt, ám fehérjében gazdag. A friss zöldségek révén értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal gyarapodhat, a joghurtos szószból szinte kicsurran a kalcium. Mindezek mellé emésztést javító rostokból is van benne egy jókora adag. ELLENE: A csípős szósz nem tesz jót a gyomornak és a bélrendszernek, a húst pedig néha alaposan megfürdetik a lecsöpögő zsírban. Így könnyen szertefoszlik a sok jótékony tulajdonság. A LEGJOBB VÁLASZTÁS: A bárányhúsnál is jobb lehet a csirkehúsos változat, amely még kevesebb zsírt tartalmaz. Ügyeljen arra is, hogy a húst ne mártsák meg a kisült zsírban, és csak kevés csípős mártással kérje a gyrost.
EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁS 3 ZSÍRPÁRNANÖVELŐ HATÁS 3
HAMBURGER A gyorsétkezés etalonja, az amerikai életforma alapköve és a strandok legnépszerubb szendvicse. Számtalan változata ismert, a szimpla húspogácsával készülőtől a sajtoson át egészen a dupla hamburgerekig. MELLETTE: Eredeti változata sovány darált marhahúsból formázott, grillen kisütött húspogácsával és sok zöldséggel körítve készül, és szószként csak a mustár és a ketchup szerepel benne. Emiatt kiegyensúlyozott arányban tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat. ELLENE: Ma már a húspogácsa nagy része szója, amit bő zsírban sütnek ki, és sokszor vegyes savanyúsággal körítenek. A félbe vágott buciba locsolt majonéz nemcsak az ízt, a kalóriatartalmat is alaposan rontja. A LEGJOBB VÁLASZTÁS: Hamburgert csak megbízható helyen vásároljon, ahol alaposan megtömik friss zöldségekkel, és nem használnak hozzá zsírdús majonézt. A legjobb, ha Ön előtt grillezik meg a húspogácsát, így a frissesség mellett biztos lehet a csökkent kalóriában is. Ha nincs szüksége extra adag fehérjére, sajtot sem kell kérnie a szendvicsbe.
EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁS 5 ZSÍRPÁRNANÖVELŐ HATÁS 6
HOT-DOG Vitathatatlanul az egyik legnépszerubb gyorsétel, szintén amerikai gyökerekkel. Számtalan változata létezik, az egyszeru mustárostól a zöldségekkel vagy sajttal dúsítottig. MELLETTE: Kevés jót lehet elmondani a hot-dogról, egyedül talán alacsony zsírtartalmával emelkedik ki társai közül. ELLENE: Sokszor rosszabb minőségu, zsírosabb virslit használnak hozzá. Mivel általában csak mustár és ketchup alkotja az öntetet, semmilyen hasznos tápanyagot nem találunk benne. A LEGJOBB VÁLASZTÁS: Ha mégis hot-dogot választ, keressen olyan helyet, ahol kérhet hozzá friss zöldségeket is. Nemcsak finomabb és laktatóbb, de egészségesebb is.
EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁS 6 ZSÍRPÁRNANÖVELŐ HATÁS 5
PIZZA A változatosan elkészíthető olasz tésztaétel néhány évtized alatt meghódította az egész világot. Ausztráliától Kanadáig mindenhol találunk erre szakosodott éttermeket, és szinte minden országnak van saját receptje hozzá. MELLETTE: A jól elkészített pizza laktató, tartalmas étel. A változatos alapanyagoknak köszönhetően mindenki megtalálja kedvencét, amelyek közül nem egy kifejezetten egészséges. Az eredeti recept szerint mozzarellával és sok zöldséggel készített, pár csepp olívaolajjal meghintett vékony tésztájú pizza gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és telítetlen zsírsavakban. ELLENE: Nem éppen energiaszegény eledel, és hosszabb távon egyhangúvá teheti a táplálkozást. Sok helyen zsíros alapanyagokból, esetleg trappista sajttal készítik, és a zöldségeket is kifelejtik belőle. Az ilyenek természetesen csak az éhség csillapítására jók. A LEGJOBB VÁLASZTÁS: Ott vásároljon pizzát, ahol frissen, a szeme előtt készítik, és nem spórolják ki belőle a zöldségeket. Messze kerülje azokat a büféket, ahol mirelit pizzát kínálnak!
EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁS 4 ZSÍRPÁRNANÖVELŐ HATÁS 6
LÁNGOS Nincs strand lángossütő nélkül! Ez a kelt tésztából készült, bő, forró olajban kisütött tészta igazi magyar specialitás, bár néhány környező országban is találunk hozzá hasonlót. MELLETTE: Hmm… finom, ez vitathatatlan. Ám ezenkívül nehéz lenne érveket sorakoztatni a lángos mellett. ELLENE: A bő zsírban sült kelt tészta – amelyet ráadásul tuzforrón fogyasztunk – kifejezetten nehéz étel. Energiatartalma óriási, főleg, ha tejföllel és sajttal szeretjük. A fokhagyma csak az illatról gondoskodik, hasznos anyagokat nem ad hozzá. A LEGJOBB VÁLASZTÁS: Kizárólag ott vegyen lángost, ahol a rendelés után kezdik el sütni. A friss, forró lángos ugyanis még nem szívja magába az olajat, és valamivel kisebb az energiatartalma. Ha zöldségekkel, például káposztával készült változatot talál, próbálja ki. Nem fog csalódni!
EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁS 7 ZSÍRPÁRNANÖVELŐ HATÁS 9
SÜLT HAL Gyermekkorunk balatoni nyarai jutnak eszünkbe a paprikás lisztben megforgatott, forró olajban hirtelen kisütött friss halról. Alapkellék minden vízparti büfében. MELLETTE: A halhús szinte minden formában egészséges. Nagyon sok izomépítő fehérjét tartalmaz, zsírsavai pedig serkentik az agymuködést és az immunrendszert. A halhús nagyon sovány, zsírtartalma pár százalék csupán. ELLENE: A frissen fogott halak gyors feldolgozása sokszor nem a legtisztább körülmények között zajlik. A bő zsírban sütés miatt alaposan megugrik a kalóriatartalma, és néhány gramm pluszzsiradékkal is számolni kell. A LEGJOBB VÁLASZTÁS: Ha többféle halat kínálnak, válassza a fogast vagy a hekket. Ezek a legkisebb zsírtartalmú, de leginkább fehérjedús fajták. A pultban sokáig állt halat kerülje, mert elszaporodhatnak benne a baktériumok.
EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁS 2 ZSÍRPÁRNANÖVELŐ HATÁS 3
Ha kolbászt eszünk, nem csak a nemzeti érzéstől dagadhat (meg) a keblünk
SÜLT KOLBÁSZ A magyaros ízek képviselője a gyorsételek között. Népszerusége a sült haléval vetekszik, de jobban illik mellé egy pohár gyöngyöző, hideg sör. MELLETTE: Ha rozs- vagy barnakenyérrel kéri, akkor talán a kenyér rosttartalma dicsérhető. Ezenkívül csak az íze hozható fel érvként mellette. ELLENE: Zsíros, fuszeres és nehéz. Egy adag sült kolbásszal percek alatt eltüntetheti egy kétfogásos ebéd kalóriatartalmát, a zsírról már nem is beszélve. A LEGJOBB VÁLASZTÁS: Mivel lebeszélni nem szeretnénk a finom sült kolbászról, inkább javasoljuk, hogy a mértékkel választott adag mellé kérjen barna kenyeret és sok savanyúságot, így kissé visszabillenti az egészségesség mérlegét.
EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁS 7 ZSÍRPÁRNANÖVELŐ HATÁS 10
A nutellás étek napjaink találmánya – ha kibírja, hagyja meg a pufi amerikai kissrácoknak
PALACSINTA Lekváros, túrós, csokis, fahéjas, meggyes… És még sorolhatnánk a finomabbnál-finomabb palacsintákat, amelyeket szintén megtalál minden valamirevaló büfében. MELLETTE: Zsírszegény, mérsékelt kalóriatartalmú étel. Sokkal értékesebb, mintha egy szelet csokival vagy jégkrémmel jutalmazná meg magát. A túróval töltött változatban jókora adag csonterősítő kalcium is van. ELLENE: A fahéjasban, a csokisban, a lekvárosban – nem beszélve a mogyorókrémmel töltöttekről – magas a cukortartalom, emiatt energiában sem szegények. A LEGJOBB VÁLASZTÁS: Kérjen túróval vagy gyümölcsökkel, esetleg vaníliakrémmel töltött palacsintát, és ne engedje, hogy megszórják porcukorral! Így máris közel 100 kalóriától menti meg magát.
EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁS 5 ZSÍRPÁRNANÖVELŐ HATÁS 6
Mennyei érzés két ujja közt összenyomkodni – s azonnal látszik, csupán kristálycukor
VATTACUKOR Kakukktojás, hiszen nem is étel. Sokkal inkább nassolnivaló, pontosabban cukorka – de ez mit sem von le abból az élményből, amit gyerekkorunk felidézése jelent. MELLETTE: Ha a nosztalgikus érzést nem számoljuk, akkor igazából semmi. Légies, habkönnyu cukorszálacskák, pár perc önfeledt habzsolás. ELLENE: Egy árva milligramm vitamint vagy ásványi anyagot sem talál benne. Ellenben színtiszta, hizlaló cukor. A LEGJOBB VÁLASZTÁS: Lehetőleg ne egy nagyobb ebéd után tetézze a kalóriák számát vele. A legjobb tipp pedig: vegyen egyet, és ossza meg barátnőjével!
EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁS 10 ZSÍRPÁRNANÖVELŐ HATÁS 10
SZÁMMISZTIKA Szakértő csapatunk önfeláldozó módon éhes hassal megszállta a Palatinus-strand büfésorát, hogy tesztelhesse az étkeket. A 10-es a legrosszabb jegy (hizlal és életveszély), 5-ös osztályzat felett csak óvatosan ajánlott!
Kalóriatáblázat |
ÉLELMISZER NEVE |
Egy adag* tápanyagtartalma (kcal) |
Főtt kukorica |
196 |
Gyros |
315 |
Hamburger |
410 |
Hot-dog |
360 |
Pizza |
280 |
Lángos |
240 |
Sült hekk |
480 |
Sült kolbász |
450 |
Palacsinta lekváros/túrós |
232/200 |
Vattacukor |
200 |
* amennyit megeszik egyben, tehát például hamburgerből, hot-dogból, gyrosból egy darab, pizzából egy negyed, 28 cm átmérőju, szokványos szelet, kolbászból és halból 15 dkg, vattacukorból egy teljes pálca (5 dkg).
Husítő kortyok |
Nem mindegy, mit iszik a tikkasztóan forró vízparton. A legjobb erre a célra a tiszta – esetleg ízesített – ásványvíz, amely oltja a szomját és semmi kalóriát nem tartalmaz. Egy meleg nyári napon legalább kétliternyit kell elkortyolgatni belőle, amellyel pótolni tudja az izzadással vesztett vízmennyiséget. Meglepő ugyan, de úszás közben is intenzíven izzadunk! Bármelyik márkájú ásványvizet választhatja, erre nem kell odafigyelnie, ám strandoláshoz lehetőleg szénsavmentes, „csendes” típust vegyen. Ennek oka az, hogy a szénsavas italokból felszabaduló szén-dioxid megreked a gyomorban és akár súlyosabb problémákat – például belső szervek vérzése, megrepedése – is okozhat egy-egy fejes vagy csúszdahasználat során. |
A piknikkosár titkai |
Mint a kép is mutatja, ha kosarat kap, inkább igyon, mint egyen!
Nincs kedve a parti büfék kínálatát böngészni? Vagy még egészségesebbre vágyik? Kapja elő a kamrából a piknikkosarat, és töltse meg olyan finomságokkal, amelyek nemcsak egészségesek, hanem egész napra ellátják energiával is. Kezdje a szendvicsekkel! Mivel a vízparton elég meleg lesz, se vajat, se margarint ne használjon ezekhez, inkább krémsajttal kenje meg a barna kenyérből vágott vékony szeleteket. Közé kerülhet például gépsonka vagy – ha nem spórol a kalóriákkal – pár szelet kolbász is, de ne használjon párizsit vagy húskenyeret, mert ezek magas víztartalmuk miatt könnyen romlanak. Uborkával vagy paprikával tömje meg alaposan a szendvicseket, és gazdagítsa őket néhány vékony szelet trappistával vagy ementálival! A piknikkosárba ne tegyen márványsajtos vagy camambert- es szendvicseket, mert ezek pár óra alatt megromlanak! Innivalónak legjobb a szénsavmentes, huvös ásványvíz, de vihet olyan gyümölcslevet is, amelyet vissza tud zárni. Ezekből fejenként legalább egy palack kerüljön a kosárba, de ha intenzív úszást is tervez, melléjük kerülhet még egy doboznyi sportital is. Ha nagy melegre lehet számítani, jól jöhet némi sós rágcsálnivaló is. Pár csomag ropi, esetleg egy zacskónyi sós mogyoró könnyu, de percek alatt pótolhatja velük az izzadással vesztett sót. Ne kerüljön a kosárba könnyen romló élelmiszer, például krémes édesség, sütemény, palacsinta. Azonban legyen kéznél néhány darab lédús gyümölcs, alma, körte vagy narancs! | |