Kávéfőzés
Az évszázadok során a kávé elkészítésének számos módja alakult ki, a kávé-víz aránytól kezdve, az ízesítőszerek használatán keresztül, egészen a főzés különböző módozataiig. Bár a század elején többen esküdtek a lassan, hideg vízzel átcsepegtetett kávéra, mára egységesen elfogadottá vált, hogy a kávé leginkább "főzve" adja ki aromáját.
Török kávé
A finomra őrölt kávét rézedényben teszik fel főni. A víz és a kávé mennyiségét az edény mérete határozza meg, mindig csak annyit készítenek, amennyi azonnal elfogy. Cukor nélkül, kevés vagy sok cukorral fogyasztják. Ezt már a főzés előtt el kell dönteni, mivel a cukrot együtt főzik a kávéval. A víz-kávé elegyet háromszor forralják fel, az elvesztett vizet pedig közben folyamatosan pótolják. Eközben a kávét is kevergetik, de mindig csak úgy, hogy a kanál ne érjen le az edény aljára. Mikor kész, csészébe öntik a zaccal együtt, fogyasztás előtt ajánlott megvárni amíg a zacc teljesen leülepszik.
Lombikos módszer
Ez a módszer egy napjainkban csak régiségboltokban fellelhető eszközt igényel. A speciális kávéfőző egy lombikból, egy másik szélesszájú üvegedényből és a két összekötő szűrőből áll. A lombikba rakjuk a vizet, a felső edénybe pedig a finomra őrölt kávét. Ezután egy borszeszégőt rakunk az edény alá. A felforrt víz a szűrön át felfut a kávéra, majd visszacsepeg a lombikba. Az eljárás többszöri ismételés után is, csak egy, a mainál jóval hígabb italt eredményez, nem beszélve arról, hogy rengeteg kávét kell hozzá felhasználnunk.
Neskávé
A napjainkban egyre népszerűbb kávégranulátumokat az úgy nevezett defilizálás módszerével állítják elő. Ez azt jelenti, hogy a lefőzött kávét lefagyasztják, a nedvességet pedig erős, meleg légfúvókkal eltávolítják belőle. A megmaradt kávémasszát ezt követően porítják.
Háztartási kávéfőzés
Az otthoni kávéfőzésnek a világon több módja létezik, Magyarországon mind a mai napig a "kotyogós" kávéfőzők a legelterjedtebbek, de egyre nagyobb teret hódítanak a filteres, német típusú kávégépek. A "kotyogós" kávéfőzőnél a hő hatására átpréselődő forró víz oldja ki a kávéból az italt. A filteres módszernél papír filterbe teszik az őrölt kávét, és ezt öntik le forró vízzel, ez azonban az előzőnél egy jóval gyengébb kávét eredményez. Bár léteznek már könnyen oldódó, direkt erre a célra kifejlesztett kávék is.
Presszó kávé
Ez a rövid, erős kávéital presszógéppel készíthető el, mivel a forró vizet magas nyomáson kell átpréselni a finomra darált kávén. Presszógépeket leginkább kávéházakban láthatunk, de ma már otthonra is vásárolhatunk presszó gépet, így otthon sem kell lemondanunk az igazán finom, erős fekete kávé élvezetéről.
Krémkávé
Ahogy az olaszok hívják "espresso crema", mely alatt a kávé tetején levő finom, habszerű, réteget értik. Elkészítéséhez igen jó minőségű presszógép szükséges, mivel a nagy nyomás itt nem vizet, hanem gőzt présel keresztül a kávén. |